Så optimerar du din molnmiljö

22 augusti 2024 / Artikel

För många företag, särskilt nystartade, är molnet nu det naturliga förstahandsvalet när de ska sätta upp sin egen infrastruktur. Det är enkelt och kostnaden för att komma igång är oftast låg. Men även om det är lätt att komma igång och få upp sin infrastruktur kan det vara svårt att veta hur man ska göra för att optimera den, både vad gäller kostnad och säkerhet. Så hur ska du göra för att lyckas?

För att skapa en optimal molnmiljö bör du följa vissa riktlinjer. De stora molnleverantörerna har ofta egna riktlinjer för hur man skapar en optimal molnmiljö; Amazon har sitt ”AWS Well-Architected and the Six Pillars”, Microsoft har sitt ”Well-Architected framework” med sina 5 pelare, medan Google har sitt ”Google Cloud Architecture Framework” med sina 5 pelare. De låter kanske ganska lika? Det beror på att de grundläggande principerna för alla plattformar faktiskt är ganska lika. Oavsett vilken molnleverantör du använder bör du ta en titt på dessa riktlinjer då de kan göra en avgörande skillnad för hur din infrastruktur presterar vad gäller såväl kostnad och säkerhet som prestanda, drifttid och tillförlitlighet.

Låt oss titta på några av de olika områdena, eller pelarna om du så vill.

Kostnader

Det är ingen hemlighet att cloud computing kan vara dyrt, men genom att utnyttja leverantörernas olika lösningar för att sänka kostnaderna du spara mycket pengar. Det första du bör tänka på är om du tror att din molnmiljö kommer att vara lika stor eller större om ett år eller mer. Om så är fallet kan det finnas mycket att vinna på att binda upp sig eller köpa reservationer hos sin molnleverantör.

De flesta molnleverantörer erbjuder stor flexibilitet med reservationer. Dessa är ofta knutna till en typ av maskin eller resursnivå, och inte till en specifik server. Detta gör att du kan köpa reservationer för hela eller delar av din resursanvändning, samtidigt som du behåller molnets flexibilitet.

En annan kostnadsbesparande åtgärd är att dra nytta av det faktum att molnleverantörer ofta har mycket resurser över vid varje given tidpunkt. Dessa resurser kan ofta köpas till rabatterade priser och lämpar sig väl för testmiljöer, lösningar med hög feltolerans eller andra system som inte är viktiga eller bara körs under korta perioder.

Tänk på att det ofta handlar om resurser som du kan förlora tillgången till om andra kunder hos molnleverantören, eller molnleverantören själv, har behov av dem. Du förlorar inte nödvändigtvis någon data på grund av detta, men en server kan till exempel stängas av.

Säkerhet och trygghet

De flesta molnleverantörer har en rad olika säkerhetscertifieringar och är i sig säkra miljöer. Men det hjälper inte att ha världens bästa och säkraste lås på ytterdörren om du lämnar fönstret vidöppet. Det finns ett talesätt i IT-världen som är ganska passande här:

Never accept the defaults

Molnleverantörerna har på senare tid blivit bättre på att inkludera säkra inställningar som standard, men de måste fortfarande balansera säkerheten mot hur lätt det är att komma igång med en tjänst. Ett säkrare standardval är ofta inte retroaktivt, vilket innebär att resurser som redan har konfigurerats inte kommer att inkluderas. Det är därför viktigt att regelbundet se över inställningarna i molnmiljön och jämföra dem med aktuell best practice, eftersom denna förändras över tid.

Se också till att användare, servicekonton, API-nycklar och liknande har så få privilegier och åtkomster som möjligt. Ingen ska ha tillgång till mer än vad som är absolut nödvändigt för att utföra sin funktion. Detta gäller både människor och system. Tillämpa därför principen om minsta möjliga privilegium och ta regelbundet bort åtkomster som inte används eller är nödvändiga.

Se fler åtgärder du kan vidta i vår artikel 10 säkerhetsåtgärder för att öka motståndskraften i din IT-miljö.

Prestanda, tillgänglighet och driftskompetens

Prestanda, tillgänglighet och driftskompetens är områden som ofta måste beaktas vid sidan av de två föregående pelarna: Kostnad och säkerhet.

Ett system med överlägsen prestanda och tillgänglighet tenderar att varken vara kostnadseffektivt eller nödvändigtvis det säkraste, men det är möjligt att hitta en bra balans som tar hänsyn till prestanda, tillgänglighet och säker drift.

När det gäller prestanda är det viktigt att ett system eller en infrastruktur har den prestanda som krävs för att användarna ska kunna göra sitt jobb. Genom att utnyttja lastbalansering och automatisk skalning av infrastrukturen kan man hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Genom att utforma infrastrukturen så att den använder lastbalansering kan du enkelt skala upp eller ner, och in eller ut, även om du inte tror att du behöver det från början, när behoven förändras.

Samtidigt som lastbalansering gör det möjligt att skala till den prestanda du behöver, ger det dig också möjlighet att få högre tillgänglighet eftersom systemen har redundans. Detta säkerställer driften eftersom du kan ta ner delar av systemet för underhåll samtidigt som lösningen är tillgänglig för användarna.

Om du kombinerar detta med automatisering kan du få en infrastruktur som skalar sig själv efter behov och du kan uppnå en bra balans mellan prestanda, tillgänglighet, god drift och kostnader.

Sammanfattning

Att optimera en molnmiljö är ingen liten uppgift. I den här artikeln har vi nämnt flera områden som kan optimeras och vi har gett några exempel på vilka åtgärder som kan vidtas.

Inom varje område finns det mycket mer som kan göras och det är ofta lämpligt att ta upp varje område för sig och göra en samlad bedömning i slutet. Att optimera sin molnmiljö är en ständigt pågående process och med rätt stöd kan man se till att infrastrukturen inte bara fungerar utan också är optimerad för framtiden.

Accelerate at Iver har erfarna konsulter som kan hjälpa dig att få upp dina IT-system i molnet och samtidigt ta hand om helheten. Vi hjälper dig att optimera din molnmiljö.

Taggar: Cloud Accelerate at Iver