Så får din verksamhet ut mesta möjliga värde av digitaliseringen

27 november 2020 / Artikel

Ett digitaliseringsprojekt kan vara dyrt, mödosamt och tidskrävande. Det är inte konstigt att många undrar om det värt allt arbete. Men många företag i alla möjliga storlekar och branscher är redan klara med processen och har upptäckt vilka stora fördelar det innebär.

Eftersom varje företag är unikt är det viktigt att titta på vad just ditt företag kan vinna på att stöpa om verksamheten. För många är ökad effektivitet en av de främsta anledningarna att investera i digitalisering.

Möjligheter till effektivisering

Exakt hur en digitalisering kan förbättra effektiviteten beror på vilken bransch du verkar i och vilka initiativ du väljer att genomföra. Börja med att identifiera var din organisation slösar tid och resurser och ta hjälp för att hitta teknologiska lösningar som adresserar problemen. Det ger dig insikt i hur du kan effektivisera verksamheten och hjälper dig att planera resan framåt. Här är några vanliga lösningar som kan öka effektiviteten:

  • Koppla samman data: Samla in data från så många platser som möjligt och gör den tillgänglig för de som behöver den i företaget – det är mycket effektivare än att varje avdelning samlar in och hanterar data separat.
  • Analysera: Få ut mer av den data du samlar in med hjälp av avancerade analyser. Utnyttja artificiell intelligens (AI), maskininlärning och andra analysmetoder som gör processen snabbare och smidigare.
  • Sensorer: Installera sensorer för att styra belysning, uppvärmning, kylning, lås och liknande. Det är mycket effektivare och skapar en bättre miljö för både personal och besökare.
  • Edge computing: Om ditt företag är beroende av snabb dataåtkomst bör du överväga att satsa på edge computing, eller kantdatorsystem på svenska. Dra nytta av datacenter i närheten – de kan erbjuda kortare svarstider och är dessutom ofta billigare.
  • Intelligent automatisering: Den tekniska utvecklingen gör att otroligt mycket kan automatiseras i dag. Utnyttja det så mycket det går, det är en nyckel i den digitala omvandlingen.

Det finns naturligtvis många andra digitala lösningar som kan hjälpa dig att effektivisera verksamheten. Utvärdera alla olika teknologier, både hård- och mjukvara, för att se vilka fördelar de kan ge ditt företag i den digitala omvandlingen.

Gör effektivitet till ett nyckeltal

Under förändringsarbetet är det viktigt att effektivitet är ett nyckeltal. Då kan du tydligt se hur mycket tid och resurser företaget sparar i takt med att de olika initiativen genomförs. Om du inte uppnår önskat resultat kan din strategi behöva justeras baserat på de data som hela tiden samlas in. I praktiken ser en framgångsrik digitalisering aldrig exakt ut som på papperet. Det är de företag som kan och är villiga att korrigera sina planer under resans gång som lyckas öka effektiviteten mest och blir vinnare i sin digitalisering.

Image Alt Text

Let’s bring yellow to your business!

Oavsett vad digital transformation innebär för just din verksamhet hjälper vi dig att hitta din bästa väg till molnet.

Hör av dig så startar vi din nya digitala resa idag.