Accelerate at Iver på plats under KubeCon + CloudNativeCon Europe

7 april 2024 / Nyhet

KubeCon + CloudNativeCon Europe samlar årligen teknikentusiaster från ledande open source- och cloud native-communities från hela Europa. Konferensen ägde i år rum 19-22 mars i Paris och tre av våra DevOps-specialister inom Accelerate at Iver var på plats.

Vi har pratat med John, Hampus och Andreas för att höra mer om deras upplevelse av konferensen samt vilka erfarenheter de tar med sig hem – och in i sina kundprojekt.

Accelerate at Iver på KubeCon + CloudNativeCon Europe
Från vänster: John Enarsson DevOps-konsult, Hampus Åkesson, DevOps-konsult, och Andreas Døhl, DevOps-konsult.

Alla tre beskriver hur de inför avresan såg fram emot att besöka konferensen för första gången och att få fyra dagar fyllda med professionell kompetenshöjning och nätverkande;

- Det är alltid spännande att bredda sin syn och få mer kunskap. Det är så vi säkerställer att vi kan fortsätta ligga i teknologisk framkant i våra kundleveranser, säger John Enarsson.

- Ja, och att få en djupare insikt i produktleverantörernas tankar om produktens framtid och att bekanta oss med nya spännande produkter som vi kan ta med oss tillbaka in i kundprojekten, instämmer Andreas Døhl.

Djupare förståelse och nyvunnen kunskap

KubeCon + CloudNativeCon Europe 2024 ägde rum på Paris Expo Porte de Versailles, där det fanns tre våningar med många aktiviteter. I Expo-området spenderade killarna mycket tid för att träffa utställare, fördjupa sig i tekniken i samtal med tekniker från leverantörerna, diskutera specifika tekniska frågor och inte minst – samla merch.

- Det var en mycket god stämning på konferensen. Det var lätt att komma i kontakt med andra deltagare eftersom alla var intresserade och nyfikna på att lära sig av varandra, säger Hampus Åkesson.

637 talare bidrog med sitt engagemang och sin kunskap från scenen, och det fanns 16 parallella spår under dagarna. Årets keynotes fokuserade på AI & GPU samt hållbarhet och verktyg som kan användas för att minska energiförbrukningen.

KubeCon + CloudNativeCon Europe 2024
Foto: Cloud Native Computing Foundation

Vi arbetar med dessa tekniker dagligen och det är därför värdefullt för oss att delta i evenemang där vi får träffa produktägare och utvecklare för att diskutera viktiga frågor.

Hampus Åkesson, DevOps-konsult, Accelerate på Iver

Personliga höjdpunkter värda att lyfta fram

På en konferens av denna kaliber, som är fullspäckad med presentationer, är det viktigt att planera sitt deltagande i förväg. Våra tre specialister hade bekantat sig med programmet och förberett en dagsplanering för att säkerställa att de kunde delta i det de ville:

- När det är så mycket som händer måste man prioritera. Vi gick på vissa presentationer för att få djupare kunskap i ett ämne som vi redan arbetar med, och andra presentationer valde vi för att lära oss nya verktyg. Det var också en stor fördel att alla presentationer spelades in, så att man kan se dem igen eller ta del av presentationer som man inte hade tid att gå på under konferensen, säger John.

John, om du var tvungen att välja ut ett föredrag, vilket skulle du beskriva som det mest inspirerande?
- Det "bästa" föredraget jag deltog på var förmodligen "Why Kubernetes Is Inappropriate for Platforms, and How to Make It Better" av Stefan Schimanski (Upbound), Mangirdas Judeikis (Cast AI) och Sebastian Scheele (Kubermatic).

Vad var det för tema?
- Kubernetes används idag till mycket mer än vad det ursprungligen utformades för. I föredraget presenterade de ett verktyg som var nytt för mig; KCP. Detta verktyg efterliknar Kubernetes API-server, men separerar ut de gemensamma resurserna för att köra containerbelastningar. Multi-tenancy uppnås genom att introducera en ny typ av resurs som kallas Workspace, och dessa kan också göra det lättare för utvecklingsteam att dela sina API:er och bli mer självbetjänande. KCP ersätter naturligtvis inte Kubernetes, men tanken är att Kubernetes i fortsättningen lämpligen används till det det designades för och inte för att lösa all världens problem.

Varför lyfter du fram det här föredraget?
- Titeln på föredraget väckte mitt intresse eftersom den hävdar att Kubernetes är olämpligt för att bygga plattformar. De flesta av konferensdeltagarna använder Kubernetes för detta, men genom föredraget blev jag övertygad om att KCP kan vara en bättre grund för de flesta plattformar. Jag lärde mig att även om vi kan lösa de flesta av våra utmaningar på ett standardiserat sätt med de flexibla Kubernetes API:erna, så kan det faktiskt finnas mer lämpliga lösningar.

Hur är detta relevant för din roll och för Accelerate at Ivers kunder?
- Många av våra kunder har inte djupgående kunskaper om Kubernetes, men vill använda det för att dra nytta av de fördelar det erbjuder runt standardisering. KCP är designat med dem faktiska rollerna som finns runt plattformar i centrum, och känns lämpligare att designa plattformar runt än Kubernetes. Hamnar jag på ett uppdrag där kunden vill bygga en plattform så kommer jag lyfta detta som ett alternativ.

Man får nya perspektiv efter att ha sett hur många olika sätt Kubernetes används på runt om i världen.

John Enarsson DevOps Engineer, Accelerate at Iver

Andreas, vilka föredrag skulle du vilja lyfta fram?
- Det blir nog två föredrag. "I'll Let Myself In: Kubernetes Privilege Escalation Tactics" av Andrew Martin (Controlplane) och "Stop Leaking Kubernetes Service Information via DNS!" av John Belamaric (Google). Här var ämnena privilegieeskalering och DNS-sniffning.

Varför just dessa föreläsningar?
- De visade demos av konkreta attackmetoder som hackare använder för att bryta sig in. Jag lärde mig mycket om säkerhet i Kubernetes-kluster och hur man lättare kan utforma säkra system.

Hur är detta relevant för din roll och Accelerate at Ivers kunder?
- Först och främst intressanta fortbildningskurser, men också specifik kompetensutveckling kring produkter som vi använder i kundprojekt.

Konferensen fokuserade på molnverktyg, men det fanns också ett fokus på teknik som kan användas i airgap-miljöer. Airgap-miljöer har en rad utmaningar, inte minst när det gäller uppdateringar och integration av ny teknik. Det var spännande att se vad ekosystemet Kubernetes faktiskt kan bidra med för att automatisera, modernisera och säkra denna typ av miljöer.

Andreas Døhl, DevOps konsulent, Accelerate at Iver

Hampus, vilka föredrag skulle du lyfta fram som särskilt intressanta?
- Jag skulle hålla med John om föredraget "Why Kubernetes Is Inappropriate for Platforms, and How to Make It Better". Dessutom skulle jag vilja lyfta fram “We tested and Compared 6 Database Operators. The Results are in!” av Jérôme Petazzoni, Tiny Shell Script LLC & Alexandre Buisine (Enix), och föredraget "Building Container Images the Modern Way" av Adrian Mouat (Chainguard). Alla tre föreläsningarna fokuserade på hur man kan göra saker bättre och gav oss en bra inblick i hur dagens bransch ser ut och hur man kan lösa utmaningar med olika alternativ.

Varför just dessa föredrag?
- Talarna hade en ärlig och nyanserad inställning till ämnet. De gav konkreta argument och motargument för att förstärka sin erfarenhet och kunskap. Dessutom gav de olika perspektiv på problem och presenterade sina åsikter om hur man löser dem. Det här är dagliga utmaningar för oss som DevOps-konsulter, så det är väldigt intressant att höra andras åsikter och lösningar på problem.

Hur är detta relevant för din roll och Accelerate at Ivers kunder?
- Det är relevant för oss att utveckla våra färdigheter, och KubeCon + CloudNativeCon är verkligen rätt ställe för detta. Det handlar om tekniker vi arbetar med dagligen tillsammans med våra kunder som vill förverkliga sin molntransformation.

Intern kunskapsdelning

Andreas, John och Hampus är alla överens om att konferensen gett många viktiga perspektiv och nya insikter. Nu planerar de att dela med sig av sina erfarenheter och nyvunna kunskaper till sina kollegor, både genom interna föreläsningar och lösningsexempel i deras interna GitLab.

Är du intresserad av att lära dig mer? Samtliga föredrag från konferensen går att se i efterhand via denna länk:

Taggar: Utveckling och integration Infrastruktur Accelerate at Iver