Möt Johanne!

Dataskyddsrådgivare

play_arrow

Johanne Hafnor började på Accelerate at Iver (dåvarande Aztek) i augusti 2022 och arbetar som dataskyddsrådgivare för Accelerate at Ivers kunder. I sitt nuvarande konsultuppdrag hjälper hon kunden att följa regler och standarder kring personuppgifter och informationssäkerhet.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Under en vanlig arbetsdag deltar jag i projekt där vi till exempel ska utveckla en egen lösning, och då ger jag råd till utvecklare och andra projektdeltagare för att se till att dataskydd byggs in i lösningen. I andra projekt bistår jag med råd om val av leverantör och upprättar personuppgiftsbiträdesavtal. I vissa fall behövs en konsekvensbedömning kring dataskydd, och då är det jag som samordnar det arbetet. Den största delen av min tid går nog åt till att svara på allmänna frågor från kundens medarbetare och chefer.
Jag genomför också kontroller för att säkerställa att vi ligger i linje med dataskyddsförordningen och eventuell särskild lagstiftning som kunden omfattas av. Ibland förekommer också avvikelser i form av personuppgiftsincidenter, och då är jag den kontaktperson som hanterar det internt och vid behov gör en anmälan till tillsynsmyndigheten.

Vilka kunder trivs du bäst med?
Det är svårt att säga eftersom jag bara har haft två olika kunder hittills. Den ena är offentlig och den andra privat, men båda verkar inom samma sektor. Jag tycker om att arbeta med båda två trots att uppdragen är ganska olika – det ena var väldigt specialiserat med ett tydligt syfte, medan det andra är mer löpande dataskyddsrådgivning.

Vad gör att du trivs på Accelerate at Iver?
Först och främst trivs jag på Accelerate at Iver eftersom jag har fått spännande uppdrag under min tid här. Fördelen med att vara konsult på Accelerate at Iver är att jag har bra kollegor som sparrar mig i jobbet. Jag gillar också att vi är ganska stora och att vi inte är en homogen grupp, utan består av människor med olika bakgrund och kunskap.

Kan du berätta lite om din väg hit?
Efter några år hos en driftsleverantör där jag arbetade som processledare med tyngdpunkt på incident- och problemprocessen började jag 2016 som dataskyddsrådgivare i en förvaltning. Jag har studerat administrativ datakunskap och ville arbeta mer med ämnen som var relevanta för mitt examensprogram. Det var en tidigare kollega på förvaltningen som övertalade mig att börja på Accelerate at Iver våren 2022, och det ångrar jag inte en sekund. 

Vad drömmer du om att göra om 5 år? 
Om 5 år kommer förhoppningsvis mitt liv att likna det jag har idag. Jag har ett utmanande men samtidigt bekvämt jobb. Det innebär att jag är trygg i min kompetens och känner att jag kan ge kunden effektiv hjälp, men också att jag utmanas och har möjlighet att fördjupa mig i nya problemställningar. Förhoppningsvis kommer jag också att ha arbetat med dataskydd inom olika sektorer vid det laget. Hittills har jag bara erfarenhet från hälso- och sjukvårdssektorn.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Det jag älskar mest är att resa! Men min fritid går åt till vardagssysslor som att rasta hunden och umgås med familjen. De bästa veckorna är när jag lyckas klämma in några träningspass och hinner träffa vänner för en middag eller en fredagsöl.